Kommentar fra Adopsjon Norge

Bufdir forsøker å stanse internasjonal adopsjon på sviktende grunnlag.

Nå har Bufdir kommet med sine vurderinger av de resterende formidlingstillatelsene:

https://www.bufdir.no/aktuelt/adopsjon-stanser-fire-og-videreforer-to-formidlingstillatelser/. Alle nåværende samarbeidsland, foruten Colombia (og delvis Bulgaria for å gjennomføre en pågående sak) er foreslått avslått av direktoratet. Det betyr at Bufdir har stengt ned 10 av 11 land og dermed nesten hele adopsjonsfeltet på et halvt år. 

Dette er trist for barna som nektes mulighet til en familie i Norge. Dette er trist for de norske familiene som har forberedt seg på å åpne sine hjem og sine hjerter for et eller flere barn. Adopsjon er et usedvanlig godt egnet barnevernstiltak for å beskytte de aller mest sårbare barna som finnes. Derfor ser vi med undring på at direktoratet som skal beskytte barn, ikke ønsker å beskytte disse barna.

Ingen av klagene fra adopsjonsforeningene på Bufdirs vurdering av  forlengelse av formidlingstillatelser er ferdig behandlet av Barne- og familiedepartementet. Vi avventer selvfølgelig endelig behandling fra BFD, men påpeker at en omfattende stenging av formidlingstillatelser kan bli en faktisk nedstengelse av internasjonal adopsjon til Norge. En nedstenging foretatt av et direktorat – uten politisk behandling. 

Bufdir  har ikke kunnet vise til at det har foregått ulovligheter knyttet til adopsjoner til Norge de siste årene. For oss virker det derfor som vi har et direktorat som tilsynelatende har en åpenlyst agenda om å stanse utenlandsadopsjon uten å lytte til eller vente på politiske signaler. 

Konsekvensen av Bufdirs siste vurderinger av formidlingstillatelser kan også føre til at to av tre adopsjonsorganisasjoner kan måtte innstille sin virksomhet da disse per nå ikke har aktive formidlingstillatelser. Dette får direkte konsekvenser for granskingsutvalgets arbeid; Bufdir kjenner til at en stans i adopsjoner og en nedleggelse av adopsjonsforeningene vil føre til manglende kildebredde for granskingsutvalget og mulig fragmentert tilgang til viktig adopsjonskompetanse.  

Det er viktig å huske på at granskingsutvalget ikke bare skal granske adopsjoner – de skal også foreslå endringer i dagens adopsjonssystem der de anser det nødvendig. Bufdir har ved sine vurderinger av formidlingstillatelser i praksis forhåndskonkludert en NOU samtidig som de gjør alt de kan for å stå i veien for barns rett til familie. De fratar også granskingsutvalget muligheten til en opplyst og åpen gransking. I praksis overlates feltet til aksjonsgrupper med en åpenlys agenda om å stanse all adopsjon permanent. 

Vi ber derfor Barne- og familieminister Kjersti Toppe om følgende:

  1. Adopsjonsformidling fortsetter med risikoreduserende tiltak uten midlertidig stans. Med noe økt kontroll av dokumenter vil systemet være enda tryggere enn i dag.
  2. Vi krever at adopsjonssøkerenes igangsatte og pågående adopsjonsprosesser fullføres uten hindringer. 
  3. Internasjonalt samarbeid med avgiverland må gjenopptas. Her minner vi også om Haag-konvensjonens samarbeidsplikt.
  4. BFD må sørge for at alle eller majoriteten av samarbeidslandene som Norge hadde høsten 2023  opprettholdes frem til granskingsutvalget legger frem sin rapport. Vi minner om at Bufdir ikke har funnet noen ulovligheter i disse landenes adopsjonsformidling til Norge.
  5. Samarbeidsland må holdes åpent under klagebehandling, i tråd med Haag-konvensjonens formål om samarbeid mellom land om internasjonale adopsjoner.

For ytterligere kommentarer kontakt leder:

Øyvind Bakke Reier

Leder Adopsjon Norge


Publisert

i

av

Stikkord: